Šobrīd notiek lapas rekonstrukcija. Atsevišķas sadaļas var nedarboties korekti, kā arī lapas teksti daļēji var būt attēloti angliski.

Bezmaksas piegāde uz Omniva pakomātiem pirkumiem no € 40,00!

Kā patriotiski svinēt Latvijas svētkus

Kā patriotiski svinēt Latvijas svētkus

Deviņi no desmit sveču lietotājiem atzīst, ka sveces aizdedz, lai istabā justos ērti un mājīgi, turklāt galvenais faktors, pēc kā cilvēki izvēlas sveces, ir to aromāts. Rudens ir laiks, kad viss apkārt šķiet divtik drūmāks kā parasti un ir sajūta, ka visu laiku salst. Bet tas ir arī laiks, kad ar nepacietību tiek gaidīti Latvijas valsts svētki un vakari, kurus pavadīt kopā ar mīļajiem. Tad, nu izvēlies pašu “garšīgāk” smaržojošo sveci, droši vari arī vairākas, novieto tās uz izdekorēta galda un pārsteidz svētku viesus ar eleganti klātu svētku galdu, apetelīgu aromātu telpā un mājīguma un siltuma sajūtu. Tā ir jāgaida viesi! Bet, pag, pag – galds jau uzklāts?
Svētku vakaru noteikti gaidi ar lielu prieku, bet mazais stresiņš par to kā viesus sagaidīt, tomēr neliek mieru. Negaidi līdz pēdējam brīdim, sāc dekorēt jau tagad.


Galdauts
Uz plika galda skaistos rotājumus jau neliksi, tāpēc šoreiz gan sāc ar galdautu. Galdautu, protams, izvēlies pēc saviem ieskatiem. Mēs to izvēlējāmies no lina auduma. Latvijas svētkiem lins šķiet piemērots, radot dabīgu, mājīgu un siltu atmosfēru, turklāt, linam piemīt īpašs dabas aromāts.

Arī krāsu vari izvēlēties pats, tomēr iesakām izmantot vai nu tradicionālo balto galdautu, vai jau minēto linu. Lai gan mūsu galdauts bija gana skaists, to papildinājām arī ar lina taciņu, ko izklājām pāri galdam pa vidu, tā radot it kā nedaudz nekārtīgu iespaidu, tajā pašā laikā nepazaudējot eleganci.

Dekoratīvi elementi no dabas
Iesakām izmantot arī dabas sniegtos dekorus. Latvijas dzimšanas diena tiek atzīmēta gana rudenīgā laikā. Tomēr, atkarībā no dabas untumiem, šajā laikā var gadīties, ka visas veltes jau savu dzīvi izdzīvojušas.

    

Tas nekas, iesakām izvēlētos rotājums pēc iespējas saglabāt – krāsainās koku lapas var ievietot starp grāmatu lapaspusēm, lai tās nezaudētu formu un būtu košs papildinājums galda klājumā. Tāpat arī dzērvenes, brūklenes, pīlādži un citas ogas, ko iespējams atrast pat ledusskapja saldētavā. Tiešā vārda nozīmē tās būs kā odziņa galda klājumā.


Salvetes
Jau minētās lapas var skaisti sakārtot viesiem paredzētajās vietās uz galda, pa virsu uzliekot salveti un tad paredzētos traukus. Lai nebūtu pārāk liels raibums uz galda, salvetes vari pieskaņot galdautam, vai patriotiskajam sarkanbaltsarkanajam krāsu salikumam. Turklāt arī materiālām, kādā tās gatavotas, nav lielas nozīmes, tomēr, ja vēlies piešķirt karaliskāku sajūtu, izvēlies auduma salvetes.

Mēs izmantojām baltas lina salvetītes, kurās iespējams ievietot arī galda piederumus. Šoreiz tās izmantojām tikai kā paliktnīšus.


Citi dekori
Atkarībā no izvēlētās atmosfēras, kas valdīs svinību laikā, jāizvēlas, cik simetrisks būs svinību galda klājums. Jau minējām ka mūsu galdautu kārtu daudzums un izskats, rada nedaudz nekārtības izjūtu. Tātad, mūsu izvēlētais klājums ir nedaudz haotisks, radot nepiespiestu un draudzīgāku atmosfēru. Protams, simetriskāk izvietoti dekori un viss galds kopumā, radīs daudz oficiālāku izskatu, ja paredzēta elegantāka balle, tomēr, tas nebūt nenozīmē, ka tādā veidā izzudīs dzraudzīgā atmosfēra.

Lai piepildītu galdu, pa to dažviet izlikām latvju rakstu koka zīmes, kas pievieno svinībām latvisku vērtību. Tās ir spēkas zīmes, kas īstajā svētku vakarā, radīs īpašu enerģiju, pievienojot tam dabas pieskāriena radītas sajūtas, jo zīmītes, izgatavotas no koka.


Svecītes
Par jau pieminētajām svecītēm – to jau esi izvēlējies, arī tās krāsu un aromātu, un cerams, ka ne vienu vien. Ja esi ieplānojis izmantot mazās tējas svecītes, bet nevari īsti izlemt, kur tās ielikt, mums ir ideja. Vari svecītes ielikt kristāla glāzēs. Tās skaisti degs, piestāvēs visam galdam kopumā, un varbūt pat veidos nelielu gaismas spēli, ja glāze rotāta ar skaistu rakstiņu.

Izmanto arī sarkanbaltsarkanās cilindra veida svecītes, tās noteikti piestāvēs gaidāmo svinību tematikai. Protams, vari izmantot arī jau ierastos svečturus garajām svecēm.

Vēl lieliska ideja, kas gan vairāk piestāvētu svinībām brīvā dabā, bet derēs arī iekštelpās, ir sveces ievietošana burciņā, radot skaistu gaismas laternu. Burciņu vari dekorēt ar mežģīnēm, jau minētajām koku lapām un vēl kādu, ļoti svarīgu elementu.


Karoglentes un karodziņi
Burciņu vari dekorēt arī ar kargolentēm. Ne tikai burciņu. Patriotisko svētku noformējumā, lielu lomu spēlē tieši dekori karoga krāsās. Suvenīrkarodziņus vari izvietot skaisti pa visu galdu, liekot tos vāzēs, groziņos vai citos trauciņos.

    

Karoglentes var būt viens no galvenajiem elementiem. Izvēloties platāko no lentēm, to var pārklāt pāri galdam tieši pa vidu, veidojot īpaši patriotisku joslu galda noformējumā. Tāpat arī karoglentītes vari izklāt haotiski pa visu galdu, ļaujot tām brīvi vīties, atgādinot plīvojošu Latvijas karogu debesīs.

Tikai neveido galdā lielu lentīšu kaudzi, jo tomēr jāatstāj vieta arī plānotajam meilastam. Tāpēc, ja ir radusies situācija, ka karoglente ir par daudz, satin to skaistā rullītī un nolies tur pat uz galda kādā brīvākā stūrīti, tādā veidā, būs izveidots vēl viens dekoratīvs objekts.


Karogsuvenīri
Karoglentīšu iesākto patriotiskās noskaņas veidošanu papildinās karogsuvenīri, kas lieliski kalpos arī par nelielu svētku dāvaniņu viesiem.

Pie katra šķīvīša pieliec klāt patriotu piespraudīti, ko ciemiņš uzreiz varēs piespraust sev pie apģērba. Tāpat pie trauciņiem vai jau saspraustus kūciņās, vari nolikt arī Latvijas karodziņus ēdienam. Mazie karodziņi, blakus viens otram salikti radīs īpaši svinīgu sajūtu, izskatoties pēc mini karogu gājiena pūļa. Perfekts noslēgums svētku galda dekorācijās.


Ak, nē! Perfekts noslēgums būs paši svētki ar sagatavotajām svētku vakariņām un piemērotajām uzkodām, kuras gan šoreiz nāksies plānot pašiem. Taču būtu jauki dzirdēt, kas ir tie ēdieni un dzērieni, ko jūs esat ieplānojuši celt svētku galdā?

Previous post
Next post

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published